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Feedback for REG-112607-19 (Additional Rules Regarding Base Erosion and Anti-Abuse Tax) 

PROPOSED REGS 

SECTION NUMBER 

SECTION TITLE ISSUE RECOMMENDATION   ADDITIONAL EXPLANATION 

/QUERIES 

Prop. Regs. §1.59A-2(f) Examples Timing of end of year 

change 

A change in ownership of an aggregate group member (either 

joining or leaving the aggregate group) may trigger a close of 

that member’s tax year. Any such close of tax year for BEAT 

purposes should align with the close of tax year applied 

under other provisions of the Code. Specifically, any close of 

a year-end due for BEAT purposes should be effective as of 

the end of a day, not the middle of a day. 

Example (2) describes a transaction occurring 

at noon on June 30. The analysis of the 

Example states that the taxpayer’s close of the 

taxable year for BEAT purposes occurs just 

before noon, the time of the transaction. 

Having a mid-day cutoff solely for BEAT 

purposes when other Code provisions 

governing the same transaction apply an end-

of-day rule for all other purposes would cause 

unnecessary complexity and administrative 

burden. For example, under §381 an acquiring 

corporation succeeds to and takes into account 

certain attributes as of the close of the day, not 

the time of the transaction. We request the 

close of the year-end for BEAT purposes be 

effective as of the end of a day. 

Prop. Regs. §1.59A-3(c) Base erosion tax 

benefit 

Allowed deductions 

determined after 

giving effect to 

taxpayer’s method of 

accounting and 

elections 

Support approach that allowed deductions (Prop. Regs.  

§1.59A-3(c)(5)) should be determined after giving effect to 

the taxpayer’s permissible method of accounting and to any 

election. 

 

  

Approach simplifies the calculation and 

administration of the waiver of deductions 

election.  

  Ability to waive 

should be expanded to 

other elections 

(capitalized R&D and 

opting out of bonus 

depreciation) 

The Chamber welcomes the relief provided in Prop. Regs. 

§1.59A– 3(c)(6), that provides that a taxpayer may forego a 

deduction and that those foregone deductions will not be 

treated as a base erosion tax benefit if the taxpayer waives 

the deduction for all U.S. federal income tax purposes and 

follows specified procedures. 

Allowing retroactive R&D capitalization or 

opting out of bonus depreciation would 

provide relief to taxpayers in certain 

circumstances. For example, if a taxpayer 

were above the base erosion percentage but 

had no BEAT liability for a tax year, a 
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However, the Chamber is concerned this is limited in scope.  

Treasury and the IRS should expand this relief to the election 

of capitalize R&D under §59(e) and opting out of bonus 

depreciation under §168(k).   

 

 

negative U.S. transfer pricing adjustment from 

a competent authority proceeding could 

trigger an unintended BEAT liability for that 

taxpayer by reducing regular tax. Retroactive 

capitalization measures would provide relief 

from the unintended and permanent BEAT 

consequences. 

 

By limiting remedies to §59(e) and 168(k), 

such relief would only allow the use of 

elections and not method changes, which 

would be consistent with Prop. Regs. §1.59A– 

3(c)(6)(ii)(C-D). 

  Allow taxpayers to 

retroactively reduce 

previously waived 

deductions as well as 

retroactively waive 

additional deductions 

Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6) provides an election for 

taxpayers to waive allowed deductions for all purposes of the 

Code. The proposed regulations allow taxpayers to waive 

additional deductions on an amended tax return or during an 

audit, but not reduce the amount deductions waived. The 

Chamber requests that taxpayers be allowed to reduce 

previously waived deductions as well as waive additional 

deductions.   

Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6)(iii) provides that 

taxpayers may elect to waive deductions and 

increase the amount of deductions waived on 

an amended return or during the course of an 

exam. The Chamber appreciates this rule. 

 

However, the rule provides that taxpayers 

cannot decrease the amount of deductions 

waived on any amended tax return or during 

the course of an examination.   

 

The Chamber requests that taxpayers be 

allowed to decrease the amount of deductions 

waived just as they are allowed to elect to 

waive deductions or increase the amount of 

deductions waived.   
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As there appears to be no policy concerns to 

allowing taxpayers to increase their waived 

deductions, there should no additional 

administrative burden or policy concerns with 

allowing taxpayers to decrease their waived 

deductions. 

  Additional effect of 

election to waive 

deduction and 

interaction with 

§6222 

The proposed rules do not address the effect of electing to 

waive a deduction under the partnership audit rules at §6222. 

The Chamber recommends that the following clause be 

added to the regulations to clarify that an election to waive a 

deduction under Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6) is not an 

inconsistent treatment under §6222: 

 

Prop. Reg. sec. 1.59A-3(c)(6)(ii)(E). Not an inconsistent 

treatment. The election described in paragraph (c)(6)(i) of 

this section is not an inconsistent treatment under section 

6222 and the regulations in this part under section 6222. 

Corporate partners who receive a Schedule K-

1 from a partnership who elect to waive 

deductions on the Schedule K-1 are subject to 

additional reporting requirements. Section 

6222 requires that a partner treat each 

partnership-related item in a manner that is 

consistent with the treatment of such item on 

the partnership return.  

 

Partners’ electing to treat partnership items 

inconsistently are required to notify the IRS of 

the inconsistent treatment. Prop. Regs. 

§1.59A-3(c)(6)(i)(A) – (G) provides for 

detailed disclosure requirements relating to a 

taxpayer’s election to waive a deduction.  

 

The combination of the reporting requirements 

under Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6)(i)(A) – (G) 

and §6222 and Regs. §301.6222-1 are 

administratively burdensome. Taxpayer’s 

compliance with reporting requirements under 

§59A are sufficient for the Commissioner to 

examine the accuracy of the partners’ liability 

under §59A where the partner elects to waive 

a deduction. Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6)(ii) 
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should clarify that a partner’s decision to 

waive a deduction pursuant to proposed Prop. 

Regs. §1.59A-3(c)(6)(i) is not an inconsistent 

treatment subject to the requirement under 

§6222 and § 301.6222-1. As such, a partner 

should not be required to file a notice of 

inconsistent treatment to notify the IRS of its 

decision to waive a deduction pursuant to 

Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6). 

  Deduction waiver 

documentation 

requirements should 

be reduced 

While the Chamber welcomes the relief provided in Prop. 

Regs. §1.59A– 3(c)(6), as noted above, Prop. Regs. §1.59A– 

3(c)(6)(i)(A-G) provides documentation requirements (to be 

filed with Form 8991) including a detailed description of 

property relating to deduction, date paid or accrued, Code 

section allowing deduction, amount of deduction, waiver 

amount, tax return line number, and identifying information 

for foreign related party recipient. 

 

A “detailed description of the property to which the 

deduction relates, including sufficient information to identify 

that item on the property’s books and records,” as described 

in Prop. Regs. §1.59A– 3(c)(6)(i)(A) is too onerous.  A 

streamlined disclosure including the amount deducted, 

amount waived, tax return line item and foreign recipient 

should be sufficient for the IRS to ascertain the validity of 

the election without undue burden on taxpayers. 

 

  Automatic relief for 

elections taken on 

2018 tax return 

Request for automatic relief on 2018 returns related to 

§168(k) bonus depreciation and §59(e)(4) capitalization of 

R&E expenses in order to elect to waive expenses under the 

proposed regulations on a 2018 amended return. 

Prop. Regs. §1.59A-3(c)(6)(iii) allows 

taxpayers to elect to waive deductions on an 

amended tax return.   
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For calendar year taxpayers, this proposed 

regulation (and the election to waive 

deductions) was issued in December 2019, 

after the corporate tax return due date for the 

2018 tax year, and thus was not available 

when calendar taxpayers filed their 2018 

returns in October 2019. 

 

As such, taxpayers may have taken positions 

on their return, such as electing to forego 

bonus depreciation under §168(k) or elect to 

capitalize R&E expenses under §59(e)(4), that 

would not have been taken if the election to 

waive expenses would have been available. 

 

IRS has already provided certain relief related 

to the bonus depreciation election under Rev. 

Proc. 2019-33. The Chamber requests the 

relief in Rev. Proc. 2019-33 be expanded so 

taxpayers may make an automatic change in 

accounting method election related to their 

2018 filed return to claim bonus depreciation 

and change the amount of capitalized R&E on 

an amended return. 

 

If such automatic relief is not provided, 

taxpayers would be required to request relief 

through a PLR, which is time consuming and 

costly for both the IRS and taxpayers.  

Therefore, providing automatic relief to take 

advantage of an election provided under the 
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proposed regs would be beneficial to both 

taxpayers and the government. 

Prop. Regs. §1.6031(a)-

1(b) 

Foreign 

partnerships 

Clarity due to 

incorrect reference 

Clarify references in Prop. Regs. §1.6031(a)-1(b)(7). Prop. Regs. §1.6031(a)-1(b)(7) provides: 

If a foreign partnership is not required to 

file a partnership return and the foreign 

partnership has made a payment or accrual 

that is treated as a base erosion payment of 

a partner as provided in § 1.59A–7(b)(2), 

a person required to file a Form 8991 (or 

successor) who is a partner in the 

partnership must provide the information 

necessary to report any base erosion 

payments on Form 8991 (or successor) or 

the related instructions. This paragraph 

does not apply to any partner described in 

§ 1.59A–7(b)(4). 

However, it doesn’t appear that §1.59A-

7(b)(2) or (4) exists, either in the proposed or 

final regulations. Please clarify what 

references are intended. 


